sâmbătă, 14 decembrie 2019

Simpozionul național științifico-practic „In memoriam folcloristul Efim Junghietu – 80 de ani de la naștere”, cu genericul „Hora satului în contextul culturii tradiționale contemporane”





La 8 decembrie 2019 în incinta Bibliotecii Publice „Dimitrie Cantemir” din Ungheni s-a desfășurat Simpozionul național științifico-practic „In memoriam folcloristul Efim Junghietu – 80 de ani de la naștere”, cu genericul „Hora satului în contextul culturii tradiționale contemporane”. La simpozion au fost prezentate rezultatele investigaţiei de 2 ani (2018-2019) a fenomenului horal din Basarabia în cadrul proiectului Contextualizarea culturii tradiţionale în contemporaneitate: Hora satului în spaţiul geocultural al Republicii Moldova”, obținut în cadrul Programului de Stat Valorificarea potenţialului culturii tradiţionale în dezvoltarea Republicii Moldova”, de către echipa de cercetători de la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” (directorul proiectului dr. Mariana Cocieru, Maestrul în Artă Pavel Popa, dr. Ludmila Şimanschi).

Reprezentanţi ai instituţiilor culturale din raionul Ungheni, instruiți anterior în cadrul laboratorului practic „Patrimoniul cultural local: cercetare și valorificare”, organizat de Secţia Raională de Cultură şi Turism din raionul Ungheni în data de 15 octombrie, au fost implicaţi în procesul implementării metodei ştiinţă participativă deschisă. Au fost prezentate prin comunicări complexe studiile de investigaţie monografică a fenomenului horal în baza cercetărilor de teren în propriile localități din raionul Ungheni, având drept reper chestionarul amplu, elaborat în proiect, şi pregătirea teoretică şi practică a formatorilor.
Investigarea ştiinţifică a realităţii locale istorice şi etnofolclorice relevante a Horei (Jocului) satului a fost completată frumos de reconstituirea autentică coregrafică a dansurilor şi a fenomenelor adiacente.
Inedită a fost expoziţia de fotografii care restituie memoria socială a fenomenului horal în epoci diferite, colectată de echipele de cercetare regională din satele din raionul Ungheni.

Aducem sincere și calde mulțumiri Secţiei Cultură Ungheni și Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, pentru colaborarea fructoasă pe care o avem deja de câțiva ani, felicitări tuturor participanților la acest frumos eveniment pentru implicare și comunicări substanțiale, care au fost nu doar interesante, dar, mai ales, elaborate conform rigorilor științifice.
     Vă exprimăm toată gratitudinea noastră pentru contribuția dumneavoastră la cercetarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al localităților de unde vă alimentați sufletul și inima. Vă dorim sănătate și multă inspirație în activitățile dumneavoastră!



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu