Evenimente științifice

Simpozionul

DANSUL POPULAR – EXPRESIE A SPIRITULUI ROMÂNESC

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Simpozionul „Dansul popular – expresie a spiritului românesc”. Manifestarea, organizată de Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei în colaborare cu Serviciul Audiovideoteca a Bibliotecii Naționale a RM și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut o deosebită prestanță pentru publicul invitat, acesta fiind format, în mare parte, din specialiști din domeniul coreologic, folcloristic, etnologic. Punctul culminat și deosebit de expresiv pentru această activitate l-au reprezentat cei doi informatori de folclor, deținători ai unui palmares coregrafic deosebit, practicat și astăzi în sudul Basarabiei: Efrosinia Sofronovici, în vârstă de 88 ani, din satul Batâr, r. Cimișlia și Dumitru Caranda de 63 ani, din s. Colibași, r. Cahul.
Repertoriul propus de promotorii de cultură tradițională pentru studiu i-a impresionat atât pe coregrafii din republică, cât și pe oragnizatorii acestei manifestări. Maestrul în artă Pavel Popa, moderatorul simpoziunului respectiv, s-a arătat profund emoționat de pașii executați cu atâta sfințenie și dăruire de către informatori, încât spre finalul activității a organizat un master class pentru cei invitați, demonstrându-le încă o dată dimensiunea nesecată și spiritul incandescent al patrimoniului nostru cultural, cultivat de țăranii noștri cu ocazia diverselor sărbători tradiționale.
Aspectul științific al simpozionului a fost susținut de cele câteva comunicări expuse abil de către specialiștii din domeniu: Coregrafia ca modul al educaţiei (Ion BENCHECI, coregraf, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, mun. Chişinău); Hora – spiritualitate românească (Mihai CHIRIAC, coregraf, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, mun. Chişinău); Ritualul milenar CĂLUŞARII (Anatol MAGDÂL, coregraf, conducătorul Ansamblului de dans popular „Mărţişor”, mun. Chişinău); Tipologia funcţională a strigăturii  (Mariana COCIERU, cercetător ştiinţific, Institutul de Filologie al AŞM); Muzica de joc (Gheorghe NICOLAESCU, etnomuzicolog, Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, mun. Chişinău).
În cadrul evenimentului au avut loc și câteva lansări de carte, destinate specialiștilor în artă coregrafică: Jocul vetrelor străbune de Pavel POPA; Doina – identitate, destin, valorificare. Concepţie, coordonare, coautor, glosar, bibliografie selectivă şi responsabil de ediţie: dr. hab. Victor Ghilaş; Ansamblul de dans popular Moştenitorii” de Elena Crețu; Ansamblul de dans popular „Vântuleţ” de Ion Cirimpei. 
Comunicările științifice au fost argumentate vizual de dansurile populare în evoluarea discipolilor maeștrilor de dans: Ion Bencheci, Mihai Chiriac și Anatol Magdâl.Varvara Buzilă, doctor în științe, director adjunct, 
Muzeul Național de Etnografie și Istorie NaturalăIulian Filip, doctor în științe, șeful Sectorului de Folclor,
 Institutul de Filologie al AȘM

 Ion Bencheci, coregraf, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, mun. Chişinău
 Studenții de la specialitatea Coregrafie
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, mun. Chişinău

Gheorghe Nicolaescu, etnomuzicolog, 
Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ştefan Neaga”, mun. Chişinău

Efrosinia Sofronovici, 89 ani, din satul Batâr, r. Cimișlia


Mihai Chiriac, coregraf, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, mun. Chișinău


Ansamblul de dans popular „Busuiocul”, cond. art. M. Chiriac, mun. Chişinău


Ansamblul de dans popular „Mărţişor”, cond. art. A. Magdâl, mun. Chişinău


Ansamblul de dans popular „Mărţişor”, cond. art. A. Magdâl, mun. Chişinău


Pavel Popa și Efrosinia Sofronovici susținând un master class

Dumitru Caranda, 63 ani, din s. Colibași, r. Cahul

Efrosinia Sofronovici, Ștefan Sofronovici și dr. Grigore Botezatu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu